Obeležen Dan oslobođenja Rume u Prvom svetskom ratu

0

Navršeno je 103 godine od oslobođenja Rume u Prvom svetskom ratu.

Predstavnici Opštine Ruma, opštinskog SUBNOR-a, Udruženja ratnih vojnih invalida i građani opštine Ruma, položili su juče tim povodom vence na spomen kompleks Srpskog vojničkog groblja u Rumi, dok je sveštvenstvo Srpske pravoslavne crkve u Rumi služilo moleban.

Pobeda u Prvom svetskom ratu je izuzetno značajna, istakla je Aleksandra Ćirić zamenica predsednika Opštine Ruma, jer je podrazumevala i ostvarenje vekovnog sna srpskog naroda na ovim prostorima, da se ujedini sa maticom Srbijom.

„Ubrzo nakon oslobođenja Rume, 24. novembra održan je veliki narodni zbor na kome je doneta odluka da se Srem prisajedini svojoj matici Kraljevini Srbiji. U Prvom svetskom ratu se srpski narod istakao velikom hrabrošću i junaštvom što je ostalo dobro upamćeno u čitavom svetu. Nažalost uz hrabrost su sledili i veliki gubici. Srbija je u tom ratu izgubila jednu trećinu stanovništva. Zato mi danas sa ponosom govorimo o ovim značajnim datumima i čuvamo od zaborava junaštvo i hrabrost naših slavnih predaka, neka im je večna slava“, rekla je Aleksandra Ćirić.

Predsednik SUBNOR-a Tomislav Milić je podsetio okupljene građane da na hronologiju samog oslobođenja grada, na herojstvo srpske vojske i reakcije rumskog stanovništva .

„6.novembra 1918. grad je oslobodio jedan bataljon srpske vojske pod komandom majora Ljubomira Maksimovića. Dolazak srpske oslobodilačke vojske pozdravili su rumski građani sa oduševljenjem, a pozdravni govor održao je dr. Žarko Miladinović. Heroji mogu da umru dva puta. Prvi put kada se fizički okonča njihov život, a drugi put kada ih zaboravimo. Mi smo danas ovde da ukažemo dužno poštovanje i zahvalnost hrabrim borcima oslobodioca našeg grada i zemlje i nećemo dozvoliti da se oni i njihova junačka, slobodarska dela ikada zaborave“, poručio je Milić.

Podeli.

Ostavite komentar

five × 2 =