MOGUĆNOST NOVE SARADNjE: Fondacija Konrad Adenauer posetila Opštinu Irig

0

Da Opština Irig ima sjajnu saradnju sa Nemcima, dokazano je još pre pet godina, kada je Vrdnik potpisao saradnju sa gradom Versmold u Severnoj Rajni-Vestfaliji. Početak još jedne saradnje moguć je i sa fondacijom Konrad Adenauer iz Beograda, čija je delegacija juče posetila irišku opštinu.

Predstavnike fondacije dočekao je Stevan Kazimirović, predsednik Opštine Irig, Olivera Protić Filipović, načelnica Optinske uprave, kao i Dragan Dragičević, direktor Turističke organizacije Opštine Irig. Fondacija Konrad Adenauer može na adekvatan način da pruži podršku u reformama na lokalu, kao i na uspostavljanju ili oživljavanju veza između Srbije i Nemačke.

Kako je Norbert Bekman Dirkes direktor predstavništva KAS-a rekao bitno im je da steknu utisak o Srbiji, a poseta Irigu je veoma pogodna za to.

–Ovo je naša prva poseta Irigu i sasvim sam siguran da će se u kombinaciji sa kulturom, religijom i lokalnom politikom naći oblasti u kojima će Fondacija Konrad Adenauer moći da sarađuje sa Opštinom Irig, rekao je Bekman Dirkes.

Predstavnici iriške lokalne samouprave predstavili su sve potencijale koje Opština Irig ima, bazirajući se na razvoj turizma i poljoprivrede, odnosno vinogradarstva i voćarstva. Predstavljući vina, osam fruškogorskih manastira koji se nalaze na teritoriji Opštine Irig, termalnu vodu i najstarije srpsko čitalište, Nemci su se zainteresovali za buduću saradnju, a prvi sledeći korak biće donacija knjiga Srpskoj čitaonici u Irigu.

–Nadam se da je sve dobro proteklo i da su naši gosti zadovoljni sastankom, jer smo ih upoznali sa svim potencijalima i približili podatke o našoj opštini, te očekujem da ćemo u budućnosti razviti neku konkretniju saradnju, rekao je Stevan Kazimirović predsednik Opštine Irig.

Fondacija Konrad Adenauer, kao politička organizacija bliska vladajućoj CDU partiji, u svoje aktivnosti ubraja, pored obrazovnih programa, i dijalog-programe. U dijalogu su sa predstavnicima gradova i opština, važnim akterima i donosiocima političkih odluka kao i sa članovima lokalnih organizacija, angažovanih u društvenom životu te zajednice. Pored ovog političko-ekonomskog konteksta njihovog rada, Fondaciji Konrad Adenauer važno je da uključe i civilno društvo, naročito udruženja koja sprovode aktivnosti iz oblasti obrazovanja mladih, iz kulture, kao i drugih oblasti, tipičnih za lokal.

Irig.rs

Podeli.

Ostavite komentar

2 × 2 =