Otvoren vrtić u Putincima – Opština Ruma bez premca po ulaganjima u predškolsko vaspitanje i obrazovanje, uskoro otvaranje novih objekata u Rumi i Platičevu

0

Konstantnim ulaganjima u proširenje kapaciteta i poboljšanje uslova boravka dece u vrtićima, kao i otvaranju novih objekata, Opština Ruma podiže standarde predškolskog obrazovanja u našoj zemlji.

Jedinstveni po činjenici da je vrtić besplatan za svu decu, u rumskoj opštini idu i korak dalje sa ciljem da vrtići budu i dostupni svoj deci.

U sklopu aktivnosti na ukidanju liste čekanja za upis dece u Ustanovu za predškolsko vaspitanje i obrazovanje „Poletarac“, predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić otvorio je danas u Putincima novi vrtić, u koji je već upisano 57-oro mališana.
oo_590_393_100

„Naša politika je da pored toga što je vrtić besplatan, da bude i dostupan svima. Želimo da svako dete može da ga pohađa, jer nije poenta da nešto bude dobro i jeftino, a da nije dostupno, da tako kažem, da ga nema u rafovima. Naprotiv, mi hoćemo da stvorimo uslove da možemo da upišemo još više dece. Zato apelujemo da se deca rađaju, da ih bude što više, a mi iz lokalne samouprave ćemo naći finansijskih sredstava i načina svuda gde je potrebno da izgradimo vrtić“, poručio je predsednik Mančić.

On je istakao da je Opština Ruma izdvojila oko 11 miliona dinara u rekonstrukciju i adaptaciju prostora, koji je na lep način uređen i spreman da prihvati 60-oro dece.

„Zaposlili smo sedam novih ljudi, četiri vaspitača kojima je ovo prvo zaposlenje. uz tehničko osoblje, spremačicu, servirku i kuvaricu. Dali smo priliku ljudima da rade, a sa druge strane rešili smo problem boravka dece u vrtićima iz Putinaca, Donjih Petrovaca i Žarkovca. Do sada su roditelji morali da putuju u Rumu ili uopšte nisu mogli da upišu svoju decu“, rekao je Mančić i dodao da je vrlo brzo predviđeno otvaranje još dva nova objekta u Rumi i Platičevu.

sss_590_393_100

„Planiramo 22. oktobra otvaranje objekta u Rumi koji će da zbrine 90-oro dece, a 12. novembra planiramo otvaranje vrtića u Platičevu za 60-80 dece i to je nešto što će značajno anulirati listu čekanja, na kojoj se po informacijama koje imam nalazi oko 140 dece. Otvaranjem još ova dva objekta mislim da će sva dece biti zbrinuta. U finansijskom smislu to je za opštinu 250-300 miliona dinara na godišnjem nivou. Mi to u ovom momentu lako finansiramo. Kada 12. novembra otvorimo i vrtić u Platičevu zaposlićemo novih 30 ljudi, od toga 20 vaspitača ili vaspitača-medicinskih sestara, što nam takođe čini veliko zadovoljstvo jer dajemo mladim ljudima priliku da se zaposle u struci“, naglasio je Mančić i napomenuo da je proširenje kapaciteta vrtića „Kockica“ u Rumi novi cilj rumske lokalne samouprave.

„Po završetku projektovanja druge faze „Kockice“, nadam se da ćemo proširiti kapacitete i tog vrtića, odnosno, da ćemo u dvorištu postojećeg, imati još jedan novi objekat „Kockice“. To bi bila kruna predškolske priče u Rumi i na taj način rešićemo na jedan duži vremenski period probleme smeštajnih kapaciteta u našem vrtiću“, smatra Mančić.

Direktor UPVO „Poletarac“ Radoslav Mašić se zahvalio Opštini Rumi i Savetu MZ Putincima na svesrdnoj pomoći i saradnji koja je rezultovala novim objektom.

„Jedina smo opština u Srbiji u kojoj je vrtić besplatan. Sada decentralizujemo vrtiće, otvoren je objekat u Putincima, predstoji otvaranje vrtića u Platičevu, tako da sada nudimo i deci sa sela priliku za celodnevni boravak“, rekao je Mašić.

Predsednik MZ Putinci Branko Mandić kaže da je selo 30 godina čekalo realizaciju ovog projekta, kao i da je vrtić bio preko potreban jer nije redak slučaj da oba roditelja rade u nekoj od novootvorenih fabrika u rumskoj opštini.

„Vrtić je veoma značajan ne samo za naše, već i za okolna sela. Proteklih 30 godina se obećava da će biti izgrađen, ali je to stalno odlagano. Međutim, tome je došao kraj, ova lokalna samouprava, na čelu sa predsednikom Mančićem, imala je sluha za naše zahteve i na radost svih meštana vrtić je pušten u rad“, rekao je Mandić.

Podeli.

Ostavite komentar

19 − fourteen =