Otvoren XV „Srem Folk Fest”

0

Međunarodni festival folklora „Srem Folk Festu”, jedan od značajnijih folklornih festivala u Srbiji, po petnaesti put otvara svoja vrata publici u našem gradu. Programi se održavaju, po tradiciji na Žitnom trgu u organizaciji Centra za kulturu „Sirmiumart” iz Sremske Mitrovice i uz podršku Grada Sremska Mitrovica.

Na XV „Srem Folk Festu” nastupa oko 600 izvođača, prestavljenih u 18 folklornih sastava iz čak 13 zemalja sveta. Uz mitrovački Folklorni ansambl „Branko Radičević” učestvuju i gosti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Rumunije, Grčke, Kostarike, Kolumbije, Poljske, Rusije i Srbije

700-10

Festival je otvorio Tomislav Janković, predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica poželevši svima dobrodošlociu na najveći festival folklora na Balkanu: „Ovo je festival igre, pesme, ljubavi i prijateljstva, kolorita i boja. Za 15 godina koliko je Grad Sremska Mitrovica pokrovitelj Festivala upoznali smo razne zemlje od severa do juga Evrope, od Azije do Južne Amerike.

Ovaj festival Sremsku Mitrovicu svrstava u red velikih i značajnih gradova. Mislim da ovaj brend koji je uspostavljen pre 14 godina sigurno mora da živi i živeće još dugo u ovom gradu. Mi ćemo se truditi da maksimalno pomognemo ovaj festival da on dobije još veću dimenziju s obzirom da neguje multikulturalnost, da Sremsku Mitrovicu stavlja na svetsku mapu folklora. Nama je bitno i sa aspekta naše turističke ponude da imamo jedan ovakav festival u našem gradu.”

„Oni koji prvi put uzimaju učešće na ovom Festivalu su dve prekookeanske zemlje, to su Kostarika i Kolumbija. Oni će svakako biti i najveća atrakcija i najpopularniji ansambli. Festival je pretrpeo neke izmene zahvaljujući projektu rekonstrukcije i konzervacije lokaliteta na Žitnom trgu u Sremskoj Mitrovici. Sada je on dobio jednu novu funkciju, pored toga što se na pravi način prezentuje naše bogato kulturno-istorijsko nasleđe, sada zahvaljujući tom amfiteatru i tribinama koje su izgrađene olakšane su sve aktivnosti vezane za održavanje ne samo „Srem Folk Festa”, nego i svih manifestacija kulturnog, umetničkog i muzičkog karaktera”, izjavio je Petar Samardžić, direktor Festivala.

Festival će potrajati četiri dana, tako da Mitrovčani i brojna publika iz dugih mesta može da uživa u atraktivnim nastupima folklora raznih zemalja sve do 15. avgusta. Od 2015. godine sremskomitrovački Festival folklora deluje u okviru Međunarodne federacije folklornih festivala „CIOFF” – poštujući vrhunske standarde u organizaciji folklornih manifestacija.

700-5

Tradicionalno večernji koncerti počinju u 20:30, uz prethodni defile svih učesnika glavnim gradskim ulicama, koji počinje sat ranije u 19:30.

Poslednjeg dana Festivala 15. avgusta, publika će moću da uživa u zvuku tamburice u specijalnom programu pod nazivom „Od begeša do prima”, sa početkom u 20:30, koji će se održati na Žitnom trgu. U okviru „Tamburaške večeri“ nastupiće devet tamburaških orkestara iz: Sremske Mitrovice, okoline Sremske Mitrovice, Srema, Vojvodine i jedan tamburaški orkestar iz Hrvatske”.

SirmiumInfo.rs

Podeli.

Ostavite komentar

2 × 2 =