Početak školske godine u novoj školi za učenike u Mačvanskoj Mitrovici

0

Juče je svečano počela nova školska godina u novoj zgradi Osnovne škole “Dobrosav Radosavljević Narod” u Mačvanskoj Mitrovici. Svečanosti su prisustvovali ministar Branislav Nedimović, gradnonačelnik Vladimir Sanader sa saradnicima, i brojni gosti.

Početak nove školske godine osnovci iz Mačve dočekali su u novoj zgradi Osnovne škole “Dobrosav Radosavljević Narod” u Mačvanskoj Mitrovici koja je danas svečano predata njima na korišćenje. Izgradnju nove škole finansirali su zajedno Grad Sremska Mitrovica i Ministarstvo privrede Republike Srbije, a opremanje objekta značajno su finansiraili i Ministarstvo prosvete Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.

700-24

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije nije krio zadovoljstvo zbog današnje svečanosti, a za medije je rekao: “Kad dovoljno želiš, sve je moguće. Ljudi iz Mačvanske Mitrovice i ovih šest sela, iz Zasavice, Ravnja, Radenkovića, Salaša, Noćaja želeli su da imaju ovakvu školu u kojoj se okupljaju i to mi je posebno drago danas. Važno je ulagati u škole jer bez njih nema ni društva, mnogo godina smo radili da bi se došlo do ovog rezultata. Kada smo donosili odluku o izgradnji 2016. godine znali smo da neće biti lako, ali uspeli smo, ovo je velik uspeh. Radimo i dalje, izgradićemo i sportsku salu, uređujemo i vrtić jer Mačvanska Mitrovica je jedno od mesta koje to zaslužuje i ima takav prirodni priraštaj da ima više dece nego što su kapaciteti vrtića.

Prisetio se ministar Nedimović kako je izledala Mačvanska Mitrovica pre 15 godina, istakavši da sada radi Brodogradilište, uređen je centar sela, sprovedeni su gas, urađena je kanalizacija koja je mučila mnogo Mačvana. Uradiće mo salu i vrtić koji je sad mali Zahvalio se direktoru i svima koji su tu funkciju obavljali pre njega na inicjativi i dodao: “Stare škole se sećajte ali mi ćemo nju polako da sklonimo”, poželeo je svima srećan početak nove školske godine i da uživaju u novoj zgradi.

700-4

700-8

700-12

700-19

Gradonačelnik Vladimir Sanader istakao je da je zadovoljan što su danas otvorili treći kapitalni projekat u nizu u Gradu Sremska Mitrovica i dodao: “Ovo je danas istorijski momenat u Mačvi, ovaj projekat je možda najmanje koštao u odnsou na druge kapitalne projekte u našem Gradu ali on ima najveću vrednost. Za svako društvo najbitnije je ulaganje u obrazovanje jer je to ulaganje u budućnost. Ovaj objekat javne namene urađen po svim standardima koje treba da ima moderna škola. U odnosu na staru zgradu koja se već raspadala, ovo je novi kvalitet koji će imati deca i nastavnici i siguran sam da će znati da ga iskoriste na najbolji moguć način. Mi smo omogućili i stvorili uslove ali škola bez dobrih nastavnika i učenika je samo zgrada, na njima je da rade da stiču znanja koja će od njih stvoriti ljude i dobre građane.”

U izgradnju nove zgrade Škole uloženo je oko 120 miliona dinara, naglasio je gradonačelnik i dodao da je najveći deo obezbedio Grad Sremska Mitrovica preko 80 miliona, a pomogli su im Ministarstvo privrede, Ministarstvo prosvete Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje.

Nova zgrada je projektovana za 600 učenika, što zadovoljava kapacitete. U školu u Mačvanskoj Mitrovici prebačeni su na nastavu i učenici iz nekih izdvojenih odeljenja, tako da u toj zgradi boravi oko 500 učenika.

Ostvaren je jedan višedecenijski san građana, ne samo Mačvanske Mitrovice, nego svih sela Severne Mačve. Prelep, velelepan objekat koji zadovaljava sve najnovije standarde od danas je pun dece. Vredni đaci iz Mačve započeli su školsku godinu sa svojim nastavnicima u novoj modernoj zgradi.

SirmiumInfo.rs

Podeli.

Ostavite komentar

14 − four =