Počinje Festival arheološkog filma u Sremskoj Mitrovici

0

U Sremskoj Mitrovici juče je počeo 16. Festival arheološkog filma na kome će do petka, 29. novembra, biti prikazano 12 filmova u maloj sali Muzeja Srema.

“Filmovi koji će biti prikazani tokom 16. Festivala filmovi su koje dobijamo u saradnji s Narodnim muzejom u Beogradu, a koji već više od 20 godina organizuje Međunarodnu smotru arheološkog filma. Oni, dakle, prave izbor filmova, koji potom bivaju prikazani u celoj Srbiji i inostranstvu. Tako će ove godine, na Festivalu u Muzeju Srema, biti prikazano 12 filmova najvećim delom srpske produkcije, ali i nekoliko filmova egipatske produkcije, zemlje koja je ove godine bila gost Smotre u Narodnom muzeju“, kaže u izjavi za Tanjug Slobodan Maksić iz Muzeja Srema.

Osim filmova iz srpske i egipatske produkcije, biće prikazan i jedan film iz Italije, jedan iz Crne Gore i jedan film rađen u srpsko-australijanskoj koprodukciji.

“Film koji smo radili u koprodukciji s kolegama iz Australije prati rad arheologa koji radi na iskopinama na lokalitetu Glac, u Sremskoj Mitrovici, i mislim da će, kao i svi ostali, biti posebno zanimljiv publici“, kaže Maksić.

Publika će u ponedeljak moći da pogleda filmove “Manastir Svetog Antonija“ (Egipat), “Bliže Maksimijanu“ (Srbija), “Rim van Rima II“ (Italija), a u utorak “Borđoš“ (Srbija).

U sredu su na programu filmovi “Abu Simbel“ (Egipat), “Karnak“ (Egipat), u četvrtak „Praistorija nikšićkog kraja“(Srbija) ,“Vinča na Banjici“ (Srbija) i “Pešter u bronzano i gvozdeno doba“ (Srbija), a u petak filmovi “Kraku Lu Jordan“ (Srbija), “Odežda kneza Lazara“ (Srbija) i “Tajna rimske grobnice“ (Srbija).

Svakoga dana projekcije počinju o 18 sati u maloj sali Muzeja Srema.

Podeli.

Ostavite komentar

eight − four =