Proglašena vanredna situacija u Sremskoj Mitrovici

0

Na teritoriji Grada Sremska Mitrovica uvedena je vanredna situacija prema odluci Gradskog štaba za vanredne situacije u borbi protiv širenja infekcije izazvane koronavirusom.

Tim povodom održana je konferencija za novinare u Gradskoj kući, kojoj su prisustvovali gradonačelnik Vladimir Sanader, Vojislav Mirnić načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, dr Nada Zec Petković direktor Zavoda za javno zdravlje, dr Dragan Malobabić zamenik direktora Opšte bolnice i dr Miroslava Ševo direktor Doma zdravlja

Vladimir Sanader, gradonačelnik Sremske Mitrovice rekao je: „Razlozi za donošenje odluke nisu u tako lošoj epidemiološkoj situaciji, koliko zbog toga što se grad Sremska Mitrovica nalazi uz žarišta koronavirusa kao što su Šabac i Beograd, takođe i blizina Novog Sada gde je bolja epidemiološka situacija. Vrlo smo blizu ovih gradova, pogotovo Šapca gde je trenutno loša epidemiološka situacija i želimo da sačuvamo naše građane, odnosno naše zdravstvene kapacitete, iz tog razloga smo i doneli danas ovakvu odluku. Takođe imamo i činjenicu da na sto lica koji se nalaze u našoj Opštoj bolnici, je čak osam na respiratoru i ta činjenica nam je takođe dala osnova da uvedemo vanrednu situaciju. Donošenje te odluke podrazumeva i određene mere koje će Grad Sremska Mitrovica sprovesti i one su već propisane od strane Vlade Republike Srbije, biće ograničen rad ugostiteljskih objekata i objekata koji organizuju igre na sreću, i oni će raditi od 6 do 23 časa. Zabranjeno je organizovanje svečanosti poput svadbi i rođendana, a broj lica koji mogu da borave u zatvorenom prostoru određivaće se spram površine prostora. U zatvorenom prostoru moći će da boravi jedno lice na četiri kvadratna metra, a vlasnici prostora moraće da objave dozvoljen broj lica. Na otvorenom će biti dozvoljeno maksimalno dva lica za jednim stolom, uz razdaljinu od dva metra. Primetili smo da nam pikovi dolaze uglavnom od određenih proslava, poput svadbi, kao i rada ugostiteljskih objekata koji rade u kasnim večernjim satima. Zatvara se od sutra i gradski bazen, a postoji i još mera koje se odnose na prevenciju i koje se već primenjuju. Sve druge navedene mere mogle su se primeniti samo uvođenjem vanredne situacije. Gradska plaža će i dalje raditi normalno, dok će Komunalna policija kontrolisati pridržavanje mere održavanja fizičke distance.”

Dodao je da će predložiti kolegama iz svih sremskih opština da i oni uvedu vanrednu situaciju i da svi uskladimo rad ugostiteljskih objekata, napomonjući da su sve ove mere još uvek više preventivne.

O trenutnoj biološkoj situaciji govorila je dr Nada Zec, direktor Zavoda: „Tokom vikenda bilo je novih 75 testiranih, od toga pozitivnih 28 za teritoriju Sremskog okruga. U Sremskoj Mitrovici, u subotu je bilo šest pozitivnih, a juče tri pozitivna, sam pokazatelj govori da nije nešto velika značajnost, od tih svih broj lica koja su se oporavila je šest. Što se tiče ukupnog testiranja on je nešto veći u odnosu na petak, ukupan skor je 1.575 zajedno za PCR i serologiju. Trenutno pozivnih u ukupnom skoru u Sremskoj Mitrovici imamo 74, u Staroj Pazovi 22, u Rumi 44, u Inđiji 12, u Irigu dva, Šidu četiri i u Pećincima 12. Stopa za 12. jul iznosi 5,44 lica na 100.000 za Sremski okrug i iznosi za Sremsku Mitrovicu 7,5 lica na 100.000 stanovnika. To su podaci koji su stabilni i koji ne predstavljaju neki značajan od toga što se tiče epidemiologije.”

Nešto više o epidemiološkoj situaciji u gradu, a bilo je reči i o uvođenju novih, vanrednih mera.

Podeli.

Ostavite komentar

16 − 5 =