Projekat „Mitrovica grad bez neplivača”

0

Projekat „Mitrovica grad bez neplivača” koji se realizuje na bazenu „Pinki” u Sremskoj Mitrovici od novembra meseca prošle godine do sada je obuhvatio oko 100 đaka iz seoskih sredina našeg Grada.

Projekat je namenjen učenicima trećih razreda osnovnih škola područnih seoskih odeljenja, a obuhvata besplatnu obuku neplivača. Organizatori obuke koja ima za cilj da se aktivnosti koje su moguće deci iz grada približe i deci iz seoskih sredina su Sportski savez Grada, Uprava za sport, kao i bazen „Pinki”. Za učesnike u projektu, odnosno za đake pored besplatne obuke obezbeđen je i besplatan prevoz.
51592129_2492724304090800_2813720950640476160_n

Aleksandar Gavrilović koji radi na obuci neplivača kaže: “Projekat je počeo u novembru, još traje i deca dolaze iz područnih škola, najbolje su se pokazali iz Jarka i Šašinaca njihovi nastavnici su to najbolje prihvatili i ta deca su najbrojnija. Dosta je veliki odziv i iz fruškogorskih sela. Grad se potrudio da deca trećih razreda dobiju besplatnu obuku i prevoz, obezbedili su za njih stručni rad i objekat gde mogu da nauče da plivaju. Mitrovica jeste grad na reci ali je bila grad neplivača jer decenijama unazad deca nisu imala gde da nauče da plivaju. Kroz ovaj projekat i kroz redovne aktivnosti Sportskog centra i bazena veliki broj dece je u prilici da nauči da pliva što i jeste osnovna funkcija ovog bazena.“

Sva deca koja su uključena u projekat mogu da nauče funkcionalno da plivaju, a organizatori očekuju da će se tokom proleća i ostale škole priključiti ovom projektu i da će do kraja školske godine svi učenici trećih razreda naučiti da plivaju. Ako se nastavi projekat i budućih godina, Mitrovica će biti grad bez neplivača.

Đorđe Vukosavljević, učitelj u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaju” u Jarku kaže da je veliko interesovanje dece i dodaje: “Deca su prezadovoljna mogućnošću da dolaze na bazen i da nauče da plivaju, a da to zadovoljstvo sa decom dele i njihovi roditelji. Svi dolaze redovno, ovo je pun pogodak što se tiče i ogranizacije i grada. Ovo je savršenstvo rada obuke i brige, ovde imaju potpunu zaštitu tu su i spasioci, mi smo samo tu da pružimo podršku.”

Deca jednom nedeljno dolaze na treninig ili obuku, a prvo je vidljivo njihovo zadovoljstvo, znanje plivanja, veštine sve će vremenom doći na svoje, kažu stručnjaci koji rade sa njima. Projektom je obuhvaćeno za sada preko stotinu dece iz svih sela naše opštine.

Milena Vislavski učesnica obuke kaže da vežbaju i super se zabavljaju: “Prija mi i pomaže mi da budem zdravija. Plivala sam i ranije a ovaj naš mitrovački bazen je super. Baš mi se sviđa.”

Svakom času u okviru obuke prisustvuju stručni saradnici na bazenu – treneri, kao i pripadnici spasilačke službe. Odziv dece je veliki i svi se nadaju da će tako ostati i u narednom periodu.

SirmiumInfo.rs

Podeli.

Ostavite komentar

one × three =