Svečano otvoren rekonstruisani Žitni trg

0

Rekonstruisan Žitni trg svečano je otvorio Vladimir Sanader gradonačelnik Sremske Mitrovice, usledio je koncert „Maestri i prijatelja”. Restauriran je arheološki lokalitet, napravljeno gledalište u obliku amfiteatra i naš Grad je dobio novu Letnju scenu. Žitni trg u centru Sremske Mitrovice rekonstruisan je u okviru projekta “Gradovi u fokusu”. Zaštićene su rimske iskopine na tom trgu, a postavljeno je i gledalište za publiku. Grad Sremska Mitrovica i država su u radove na rekonstrukciji Žitnog trga uložili ukupno 33 miliona dinara.
700-8
Rimske iskopine su na ovaj način zaštićene i omogućena je prezentacija našeg vrednog materijalnog nasleđa. Svojevrsnu Letnju scenu na tom lokalitetu otvorio je Vladimir Sanader gradonačelnik Sremske Mitrovice.

Vladimir Sanader gradonačelnik Sremske Mitrovice rekao je o rekonstrukciji: “Naša ideja bila je da oplemenimo ovaj prostor, da ga rekonstruišemo, zaštitimo, konzerviramo ali i da ga prilagodimo modernim potrebama Sremske Mitrovice. Večerašnjim koncertom sve to dolazi do izražaja. Ideja celokupnog projekta bila je da se jedan ovakav prostor kao što su rimske iskopine, odnosno ostaci Rimskog carstva koriste i za potrebe kulture i da se ovde održavaju koncerti, nastupi folklora i slično. Ovo će biti Letnja pozornica koja će objediniti kulturni sadržaj našeg grada. Ovde građani mogu da provode i svoje slobodno vreme u uređenom ambijentu arheološkog lokaliteta.”

700-12

Gradonačelnik se zahvalio ministarstvu kulture na podršci za rekonstrukciju trga u okviru projekta “Gradovi u fokusu”. Projekat našeg grada “Žitni trg” osmislio je Zavod za zaštitu spomenika kulture, rekao je Sanader, a Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije ga podržalo sa 27 miliona dinara.

U okviru projekta konzervacije, restauracije i prezentacije arheološkog lokaliteta na Žitnom trgu, formiran je prostor u vidu amfiteatra, kako se mogu organizovati razne manifestacije.

Dušanka Gavrilović članica Grupe „Maestre” rekla je medijima da joj je izuzetna čast što baš oni prvi nastupaju na Letnjoj pozornici Žitnog trga i dodala: ”Drago mi je što baš nas četiri sa svojim prijateljima, kolegama Muzičke škole ‘Petar Krančević’ sviramo na otvorenoj sceni. Izuzetno mi je zadovoljstvo i što će Mitrovčani moći da prisustvuju neobičnom koncertu i čuju numere popularne klasične muzike, zatim pop-muzike i vokal-filmske muzike.”

SirmiumInfo.rs

Podeli.

Ostavite komentar

3 × one =