Uskoro kontejneri za animalni otpad

0

Najavljen pojačan rad Komunalne inspekcije i Komunalne policije sa ciljem sprečavanja širenja afričke kuge svinja koja se pojavila u zemljama iz okruženja. Gradske vlasti Sremska Mitrovica u saradnji sa nadležnim institucijama preduzeće sve neophodne mere kako bi sprečila pojavu ove bolesti na svojoj teritoriji.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader na današnjoj konferenciji za novinare najavio je da će u narednih nekoliko meseci ovaj veliki problem dobiti trajnije rešenje.

“Kako nam je afrička kuga svinja na granici moramo da preduzmemo mere kako bi se ona sprečila na teritoriji našeg grada. Pošto imamo pojačan tov svinja, jedna od mera jeste rešavanje problema nesavesenog odlaganja životinjskog otpada pored puteva i u kanalima. Između Laćarka i Martinaca biće postavljeni prvi kontejneri za odlaganje animalnog otpada, a do tada nadležne komunalne i inspekcijske službe vršiće pojačanu kontrolu kritičnih tačaka. Nakon postavljanja kontejnera za odlaganje animalnog otpada Grad će ugovoriti sa nekom od kafilerija i njegovo samo odvoženje. Do tada apelujem na poljoprivrednike da koriste stočne jame trenutno mogu da koriste tri takozvana stočna groblja ili stočne jame i to u Čalmi, Martincima i Kuzminu,” rekao je prvi čovek Sremske Mitrovice.

Sanader je dodao: „Kontejneri moraju biti van naseljenih mesta, moraju buti snabdeveni strujom, da do njih bude lak pristup i to magistralnim putem, nikako kroz grad, tako da nam je potrebno nekoliko meseci da sve te neke preduslove ispunimo. Zamisao je da specijalizovano vozilo po pozivu dolazi do poljoprivrednika po životinjski otpad i ta usluga će, bar na početku biti potpuno besplatna. Treba nam još koji mesec da rešimo infrastrukturu, besplatno će biti odlaganje, a Grad će platiti njegovo dalje odvoženje. Procenjujem da bi godišnje za prikupljanje životinjskog otpada trebalo obezbediti između 30 i 40 miliona dinara.”

Kako je najavio gradonačelnik, lovačka udruženja vršiti odstrel divljih svinja koje su takođe prenosici zaraznih bolesti, pa i svinjske afričke kuge.

Podeli.

Ostavite komentar

four + three =