Da li će kovid propusnice moći da se primene u Srbiji? Vakcinisani mogu u barove, autobuse, na posao…

0

Kako bi sprečilo dalje širenje korona virusa, brojne zemlje kao meru uvode zdravstvene ili kovid propusnice, odnosno potvrde o vakcinaciji.

One su potrebne prilikom ulaska u restorane, pozorišta, bioskope, sportske hale i ostala javna mesta.

U Francuskoj je pokazivanje kovid propusnice postala svakodnevnica 21. jula. Kod njih je uz navedena mesta, propusnica neophodna i za boravak u kafićima na zatvorenom i otvorenom, pri ulasku u zoološke vrtove, biblioteke, pozorišta, bioskope, noćne klubove i kockarnice.

Obavezna propusnica ili negativan test, ne stariji od 48 sata, utiču i na turiste, te se bez njih ne mogu posetiti Ajfelov toranj, muzeji, zabavni parkovi i turistički brodovi. Iste mere važe i za i boravak u hotelima, odmaralištima i kampovima, kao i za korišćenje javnog prevoza.

Kako navodi BBC, kazna za nenošenje maske u prevozu iznosi 135 evra. Ulazak u tržne centre moguć je bez propusnice, osim ako lokalne vlasti odluče drugačije. Postojale su kritike kako je to sanitarna diktatura i gušenje sloboda, na šta je francuski predsednik Emanuel Makron odgovorio da „sloboda znači i odgovornost da se nešto i doprinese“. Francuska svakako nije usamljena u odluci.

Uprkos negodovanjima, u Holandiji će od 25. septembra biti uvedene kovid propusnice za starije od 13 godina, s obzirom na to da je parlament Holandije odbacio zahtev kojim se vlada poziva na promenu stava o sertifikatima jer je, prema izjavi premijera Marka Rutea, ovo neophodan korak ka sprečavanju širenja novog talasa virusa. Time će vakcinisanim građanima biti omogućen ulaz u barove, restorane, pozorišta i druga kulturna dešavanja na zatvorenom i otvorenom.

Osim za turističke i ugostiteljske objekte, kulturne i sportske događaje, kockarnice, sajmove i javna okupljanja sa više od 100 ljudi na zatvorenom, u skladu sa pooštrenim epidemiološkim merama Vlade Slovenije, od pre nekoliko dana vozači ne mogu na pumpama točiti gorivo ukoliko prethodno ne pokažu potvrdu da su vakcinisani, da su imali kovid ili test da su negativni. Od 1. oktobra i svi državni službenici moraju imati ovakav vid propusnica.

U Hrvatskoj bez kovid propusnica ne može se na koncerte, klubove na otvorenom, sportska dešavanja. Isto još od leta važi i u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

Slično je u Austriji, Belgiji, Kipru, Danskoj, Portugaliji, Irskoj, Luksemburgu, dok u Nemačkoj bez kovid propusnice se ne može ući u zdravstvene ustanove. Australija, Portugalija, Mađarska, Švajcarska su još neke od zemalja u kojima će ovakva propusnica biti neophodna za odlazak u brojne javne objekte. U Šri Lanki će propusnica biti obavezna za putovanje po zemlji.

Podeli.

Ostavite komentar

twelve + 20 =