Detalji održanog XVII „Srem Folk Festa”

0

Međunarodni festival folklora „Srem Folk Fest”, jedan od značajnijih folklornih festivala u Srbiji, po sedamnaesti put je održan našem gradu. Programi su se održali, po tradiciji na Žitnom trgu u organizaciji Centra za kulturu „Sirmiumart” iz Sremske Mitrovice u suorganizaciji sa Turističkom organizacijom Grada i uz podršku Grada Sremska Mitrovica.

Na XVII „Srem Folk Festu” nastupilo je blizu 300 izvođača, prestavljenih u 8 folklornih sastava iz Srbije i Republike Srpske. Uz mitrovački Folklorni ansambl „Branko Radičević” učestvovali su i gosti: AKUD „Oro” (Niš), KUD „Dule Milosavljević Žele” (Čačak), KUD „Đido” (Bogatić), AKUD „Svetozar Marković” (Kragujevac), ANIP „Veselin Masleša” (Banja Luka, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina), AKUD „Krsmanović” (Beograd), AKUD „Svetozar Marković” (Novi Sad).

IMG-42c9ba6323ea29f48b123c2c6edcf51b-V-1024x472

Zaista je lepa slika videti sve na Žitnom trgu posle godinu dana pauze, rekao je Petar Samardžić, zamenik gradonačelnice i direktor Festivala i dodao: „ Poznato je da prošle godine zbog kovid situacije nismo mogli da realizujemo festival, to je situacija koja nije zadesila samo naš grad i Srbiju, nego čitav svet, bili smo onemogućeni da održavamo bilo kakve manifestacije, festivale i ostalo, ali evo sada se epidemiološka situacija znatno poboljšala, uslovi su povoljniji i istekli su se uslovi i mogućnosti da ove godine održimo festival ali u nešto izmenjenom izdanju. Trajaće kraće, dva dana, a fokus je na domaćim ansamblima koji nam dolaze iz Niša, Kragujevca, Čačka, Beograda, Novog Sada, Bogatića, naravno tradicionalni domaćin, Folklorni ansambl „Branko Radičević” iz Sremske Mitrovice koji otvara festival. U goste nam dolazi i Ansambl narodnih pesama i igara „Veselin Masleša” iz Banjaluke, našeg bratskog grada, tako da će ipak oni dati neku međunarodnu notu i ovogodišnjem festivalu kako bismo i tu tradiciju održali i očuvali. Domaći ansambli će pokazati folklorna bogatstvo koje ima naša zemlja, nadam se da ćemo sledeće godine pobediti koronu i da ćemo moći da vidimo i ostale ansamble koji nam dolaze iz celog sveta.”

Ovo je četvrti put da se tradicionalni Festival folklora održava na obnovljenom Žitnom trgu koji je u svetu poznat i sada je ulepšan i uređen je prostor gde mogu da se održavaju sve manifestacije u gradu.

Podeli.

Ostavite komentar

eight − five =