„Gljive kao hrana i lek”

0

Manifestacija „Gljive kao hrana i lek” održana je u Laćarku i na Letenci u organizaciji Udruženja gljivara „Lisičarka”. U Laćarku je održana izložba gljiva uz degustaciju jela spravljenih od njih i predavanje o uzgoju bukovače, a gljivarenje je održano drugi dan na Letenci.

Udruženje građana „Lisičarka” osnovano je 2017. godine i broji 14 članova. Osnovni cilj Udruženja je edukacija stanovništva o značaju sveta gljiva kao i sprečavanje mogućnosti trovanja. Manifestacija „Gljive kao hrana i lek” održava se sa ciljem približavanja ovog čarobnog carstva stanovništvu.

U Sremu postoje vrsni gljivari, do pre nekoliko godina oni su bili individualci i za njih je znalo malo ljudi, a cilj Udruženja je da ih okupi i da njihovo znanje i iskustvo bude dostupno svima koji su zainteresovani da nešto više nauče o gljivama.

„Prethodnih godina smo radili na edukaciji ljudi u smislu zdrave ishrane i odlaska u šumu, ove godine smo manifestaciju posvetili uzgoju gljiva. Naša manifestacija će predstaviti 11 vrsta uzgojenih gljiva od kojih je devet vrlo lekovito i služi u medicinske svrhe, naravno tu je zastupljena komercijalna bukovača i braon i beli šampinjon. Ovo je jedinstvena manifestacija održana prvi put na Balkanu, niko nikada nije napravio manifestaciju posvećenu samo uzgojenim gljivama. Hoćemo da damo doprinos i da podstaknemo ljude da počnu da se bave uzgojem jer uzgoj gljiva može od bude i u kućnim uslovima, tako doprinosimo sopstvenoj zdravoj ishrani. Ukoliko se opredelite za komercijalni uzgoj bukovače ili šampinjona to može biti dodatni prihod. Agencija za ruralni razvoj je to prepoznala i podržala ovu manifestaciju baš u cilju podsticanja žena da zarade i doprinesu kućnom budžetu.”- objasnila je Jelena Milošević, predsednica udruženja gljivara „Lisičarka” .

U Udruženju gljivara „Lisičarka” su zadovoljni su potražnjom gljiva ali osnovni cilj im je da podignu svest građana o značaju zaštite čovekove okoline, kao i o važnosti gljiva u prirodi.

SMP

Podeli.

Ostavite komentar

seven − 1 =