Sedma godišnjica odbrane od poplave

0

Na prigodan način, manifestacijom na Šetalištu Slavka Dubljevića u našem gradu, obeleženo je sedam godina od uspešne odbrane od poplave. Sava je pretila da se izlije, dostigavši svoj najviši vodostaj od 863 centmetra, ali su grad i njegovi stanovnici uspešno odbranjeni.

Pre sedam godina, u Sremskoj Mitrovici je registrovan istorijski najviši nivo reke Save, postojala je opasnost da se izlije iz korita i poplavi grad ali se to ipak nije desilo. Kao podsećanje na te dane i odajući priznanje svim građanima na uspešnoj odbrani od nabujale reke, održana je prigodna svečanost.

Zahvalivši se svima koji su tada učestvovali u odbrani grada, gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović rekla je da iako je prošlo sedam godina i dalje pamtimo sve ono šta se tih dana dešavalo.

Kako je rekla gradonačelnica: „U tome je meni, lično pomogao ovaj dokument, značajan mislim i za sve nas, istorijski dokument, to je Izveštaj o preduzetim merama i aktivnostima na zaštiti i spasavanju stanovništva i materijalnih dobara na teritoriji Grada Sremska Mitrovica u uslovima vanredne situacije zbog nastupanja elementarne nepogode poplave u maju mesecu 2014. godine. U dokumentu su sadržani svi zaključci, naredbe koje je tada Štab za vanredne situacije donosio, kako je to tada izgledalo i nekako vraća emocije i uspomene na taj period. Čitajući ovo, ono što mi je posebno zapalo za oko je, da je pre nego što je Vlada Republike Srbije 15. maja, te 2014. godine proglasila vanrednu situaciju u Srbiji, naš tadašnji Štab na čelu sa komandantom, tj. gradonačelnikom Branislavom Nedimovićem, pre toga, zato što su videli kakvo je stanje na terenu i procenili da može da dođe do ovoga do čega je došlo, tako da su se pripremama počeli i pre nego što je zvanično proglašena vanredna situacija zemlji. Prema Hidrometeorološkom zavodu Republike Srbije 16. maja još nije bilo naznaka da će doći do tolikog porasta reke Save, da će dostići istorijski maksimum ali 17. maja je dostigla 863 cm. Od 15. maja do 2. juna kada je okončana vanredna situacija bila je danonoćna borba. Trebalo je ostati hladne glave, miran u takvoj situaciji, evakuisati svo stanovništvo. Hvala svima vama jer da nije tada bilo vas, da nije bilo vašeg znanja, ne znam, da li bismo uopšte bili ovde, na ovom keju, da li bi ovo sve postojalo.”

Obeležavanju je prisustvovao šef tadašnjeg Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Sremske Mitrovice, a danas potpredsednik i ministar u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović. Podsetimo da je tada doneo, kako je sam prizano, jednu od najtežih odluka u životu, odluku o evakuaciji 20.000 ljudi iz ovog dela grada, Mačvanske Mitrovice i Laćarka zbog ugroženosti od nabujale reke, ali je u toj bici ostvaren uspeh.

Tokom minulih godina na planu odbrane od poplava dosta je urađeno, zahvaljujući potpredsedniku i ministru Nedimoviću, urađeni su mobilni odbrambeni paneli, kao savremena odbrana od poplava i sad je Mitrovica potpuno bezbedna.

Aleksandar Nikolić tadašnji tehnički direktor JP „Vojvodinavode” učestvovao je u odbrani od poplava. Prisetivši se tih dana, pre sedam godina kad se to dešavalo, rekao je da su vodostaji bili nepredviđeni, ogromni, 60 cm veći nego ikad zabeleženi. Kako se ciklon formirao bile su ugrožene i okolne zemlje Bosna i Hercegovina i Hrvatska. Uz pomoć građana Sremske Mitrovice uspešno je sprovedena odbrana, na keju je bilo oko 4.000 ljudi, ističe on, deca iz osnovne školesu vezivala džakove, sve je bilo perfektno organizovano, zahvaljujući tome se i uspelo u svemu.

„Neko ko misli da tad nije bilo toliko opasno, greši, jeste, bilo je, neke su prognoze vezano za eventualni prodor vode bile da bi 40% grada bilo potopljeno. Ne mogu da procenim koliko mogućih žrtava, tada je Mitrovica evakuisana, oko 20.000 stanovnika je pomereno sa kritične zone. Uspelo se u toj odbrani zahvaljujući trudu, nespavanju i na neki način velikom srcu građana Sremske Mitrovice, svima koji su došli ovde da pomognu. Nažalost bili su probijeni nasipi u Hrvatskoj i Bosni i to je uzrokovalo poplave na Jameni, na delu Opštine Šid ali i tamo smo uspeli sve da rešimo. Ovaj kej koji je tada bio jedno od najkritičnijih mesta, postao je jedno lepo mesto gde možete da se prošetate, postoji mobilna oprema koja vrlo brzo može da se montira, urađena spram tadašnjeg poplavnog talasa, tako da se to na području Sremskoj Mitrovici središte teško može dogoditi, sad je daleko smanjen rizik od poplava”, rekao je Nikolić.

Podeli.

Ostavite komentar

eighteen − 14 =