Milionski projekti u Rumi: Akcenat na ekologiji i infrastrukturi

0

Ovogodišnji budžet rumske opštine iznosi 2,4 milijarde dinara. Novoizabrana predsednica opštine Aleksandra Ćirić kaže da lokalna samouprava ulazi u sedmi ciklus projekata participativnog budžetiranja, u kojima je učestvovao veliki broj građana.

– Naši sugrađani su na ovaj način iskazali svoje želje i potrebe, odnosno predložili i izglasali upravo one projekte za kojima postoji realna potreba. Upravo ta tri izabrana projekta su i uvrštena u budžet opštine za ovu godinu– kaže Ćirić i dodaje da je osim uključivanja građana u budžetski proces, istovremeno omogućena i transparentnost trošenja budžetskih sredstava, što se može videti na sajtu Opštine Ruma.

Ćirić napominje da je lokalna samouprava postavila pred sebe veoma ozbiljne zadatke i visoke ciljeve za tekuću godinu, a projektima su pokriveni svi segmenti i sfere života.

–Akcenat je na ekologiji, infrastrukturi, kulturi i sportu. Ovogodišnji budžet je najambiciozniji u poslednjih 20 godina, a važno je napomenuti da je zasnovan na realnim osnovama– ističe predsednica opštine Ruma Aleksandra Ćirić.

Ove godine nastaviće se izgradnja objekta UPVO „Poletarac -Kockica 2” sa rekonstrukcijom kuhinje u postojećem objektu vredan 98,1 milion dinara. Nastavlja se i projekat rekonstrukcije nekadašnjeg vojnog objekta u Glavnoj ulici, vredan 17,1 milion dinara.

Opština u ovoj godini planira i da uredi prostor na lokaciji napuštenog bazena u izletištu Borkovac, projekat u koji će uložiti 18 miliona dinara, ali i da realizuje važan projekat odvoženja i deponovanja smeća na regionalnu deponiju „Srem – Mačva” u Sremskoj Mitrovici u šta će uložiti 49 miliona dinara iz opštinske kase.

U planu je i rekonstrukcija kotlarnice Robna kuća, projekat u koji će biti uloženo 26,2 miliona dinara, kao i gradnja gasne kotlarnice Centar-Jug vrednosti 18 miliona dinara.

U važne projekte za ovu godinu u Rumi spada i uređenje „male fontane” i prostora na platou oko nje, posao vredan 25 miliona dinara, ali i pokrivanje video- nadzorom teritorije opštine Ruma u koji će biti uloženo 20 miliona dinara.

Lokalna samouprava će prema budžetskom okviru u ovoj godini nabaviti jedan kamion – autosmećar vredan 30,3 miliona, kao i jedan kamion- autopodizač, vredan 20,4 miliona dinara.

Uprava opštine Ruma prepoznala je značaj participativnog budžetiranja i dala je mogućnost svim zainteresovanim građanima da se uključe i ove godine u planiranje budžeta.

Tim za implementaciju projekata participativnog budžetiranja sproveo je istraživanje među građanima i definisao je listu predloga projekata. Deset projekata je bilo predloženo građanima: uređenje prostora na lokaciji napuštenog bazena u izletištu Borkovac (izgradnja igrališta, platoa sa klupama i sl.), zatim izgradnja adrenalin parka u izletištu Borkovac, renoviranje košarkaških terena : Tivol-zgrade, Tivolska ulica, kod Doma zdravlja, kod Osnovne škole ,,Veljko Dugošević “ u Rumi, pametne klupe sa priključcima za punjače mobilnih telefona u Rumi, mobilijar za igralište za decu u Kraljevcima, Dobrincima, Žarkovcu Putincima i Hrtkovcima, postavljanje teretana na otvorenom u Stejanovcima, Hrtkovcima i drugim selima, uređenje centra i rekonstrukcija Doma kulture u Dobrincima, izgradnja pešačko- biciklističke staze Ruma-Kraljevci, izgradnja pešačko- biciklističke staze Platičevo-Nikinci i zgradnja pešačko-biciklističke staze Platičevo-Vitojevci.

Tri prvoplasirana predloga, po broju glasova i koja su ušla u budžet za 2022. godinu su mobilijari za igralište za decu u selima Kraljevci, Dobrinci, Žarkovac, Putinci i Hrtkovci, koji su dobili 829 glasova. Drugi projekat koji je dobio 577 glasova je uređenje prostora na lokaciji napuštenog bazena u izletištu Borkovac, izgradnja igrališta, te platoa sa klupama. Dok je trećim projektom sa 446 glasova izglasano renoviranje košarkaških terena: Tivol-zgrade, Tivolska ulica, kod Doma zdravlja, kod Osnovne škole „Veljko Dugošević“ u Rumi.

Za realizaciju ova tri projekta biće izdvojeno 32,3 miliona dinara.

Podeli.

Ostavite komentar

four × two =