Osnovci i veroučitelji ikonopišu, Gradu poklonili ikonu Sv. Dimitrija

0

Ikone koje su osnovci naslikali tokom verske nastave, izložene su u holu Gradske kuće u susret obeležavanju Svetog Save. Tom prilikom, ikonu Svetog Dimitrija, organizatori su poklonili Gradu.

Izložba ikona koje su uradili učenici osnovnih škola sa svojim veroučiteljima na časovima verske nastave, sa teritorije Grada, svedočanstvo je tradicije koja ne zastareva. Likovni radovi upriličeni povodom školske slave – Svetog Save svojom posebnošću uklapaju se u bogatstvo različitih formi likovih izraza vizantijske umetnosti i danas su ukrasili enterijer Gradske kuće.

Gradonačelnica Svetlana Milovanović izrazila je posebno zadovoljstvo što je baš u holu Gradske kuće mogla da otvori ovako lepu izložbu i rekla: „Imamo ukupno oko 20 ikona koje su radili naši učenici, tj. učenici svih osnovnih škola sa teritorije Grada Sremska Mitrovica. Sami su birali tehniku kojom su radili ikone, uglavnom je to bio kolaž. Posebno mi je zadovoljstvo što su ova naša talentovana deca napravila lep spoj umetnosti ali i naše istorije i tradicije i pokazali na ovaj način da poznaju srpsku istoriju jer ikone prikazuju i svece loze Nemanjića. Naravno, ova izložba je upriličena uoči naše Svetosavske akademije koja će se održati ovde u sali jedan, u četvrtak 27. januara. Posebno bih se zahvalila svoj našoj deci koja su učestvovala u izradi ove izložbe, njihovim veroučiteljima, učiteljima i nastavnicima jer ovako nešto nismo još imali u Sremskoj Mitrovici. Posebno bih se zahvalila veroučitelju Kosti koji je i inicirao ovakvu izložbu i jednostavno je tu predočio našoj deci u Sremskoj Mitrovici koja su sa zadovoljstvom prihvatila i plod tog zajedničkog rada je ova izložba koju danas imamo.”

Ova tradicija ustanovljena je u Rumi gde okuplja veliki broj kvalitetnih učeničkih radova, a iskustva vizantijske pravoslavne estetike prenose se istančanim načinom rada. Nastavak tradicije i u našem gradu svedoči o njenom živom i kontinuiranom trajanju kod nas.

Podeli.

Ostavite komentar

eleven + 14 =