Otvoren vrtić u Laćarku

0

Nov objekat vrtića „Čuperak” u Laćarku juče su, zajedno sa mališanima, svečano otvorili potpredsednik Vlade Republike Srbije Branislav Nedimović i gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović. Najsavremeniji objekat biće podsticajan prostor za odrastanje dece i rad vaspitača.

Predškolska ustava „Pčelica” bogatija je za još jedan objekat, nov vrtić izgrađen je i predat na upotrebu deci i zaposlenima u Laćarku. Dečji vrtić „Čuperak” otvoren je svečanim presecanjem vrpce i već od sutra će moći da primi 140 mališana.

Ovo je treći velik objekat, čiju izgradnju je finanisarala Vlada naše zemlje preko Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u Sremskoj Mitrovici. Otvarajući novi vrtić potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, rekao je da se ide u drugu fazu razvoja Mitrovice, pošto je rešen problem nezaposlenosti, akcenat je na obrazovanju i nauci.

„Vlada Republike Srbije u okviru projekta Svetske banke izdvojila je za predškolsku ustanovu u Laćarku 105 miliona dinara, s tim što je lokalna samouprava imala obavezu da uradi komunalnu infrastrukturu i projektnu dokumentaciju i da rekonstruiše stari vrtić. Ovo je jedan od 35 projekata koje finansira država preko kredita Svetske banke na prostoru čitave Srbije. Sremska Mitrovica je prva u čitavoj toj priči, bili su najbrži, najspremniji da povuku sredstva i da je realizuju. Objekat je suštinski bio gotov još u decembru prošle godine, s tim što se čekalo sa opremom. Pre svega sa kuhinjom koja je morala da stigne jer nema u marketu posebne vrste kuhinja svaki dan da se nabavi”, rekao je potpredsednik Vlade Nedimović.

Najavio je dalja ulaganja u celokupno obrazovanje u našem gradu: „S druge strane ovo je u razvoju Sremske Mitrovice, kao u video igrici kad pređete sa nivoa jedan, na nivo dva, rešili smo gotovo u potpunosti problem nezaposlenosti u poslednjih nekoliko godina, sada je akcenat na drugoj fazi, na obrazovanju, na kulturi, i idemo na još jedan novi korak, to je nauka, odnosno otvaranje fakulteta strukovnih studija u Sremskoj Mitrovici, ne samo do sada što smo imali za vaspitače i eventualno sad što će biti za medicinske radnike, ići ćemo korak dalje i za prehrambenu industriju i poljoprivredu i pokušati zajedno sa Vladom da otvorimo jednu takvu instituciju koja je neophodna Mitrovici zbog razvoja.”

„Sad neko će reći: Zašto sad baš ta dva? Pa baš zato što se nalazimo Mitrovici gde 50 posto i više ljudi živi od poljoprivrede, mislim da je potpuno normalno da se bavimo hranom i poljoprivredom jer nama fale pogonski inženjeri, što se nekad znalo ko može da uđe u voćnjak, ko može da uđe u plastenik, ko može da uđe na njivu i da uradi posao od početka do kraja. Plan je da se Dom vojske koristi kao baza za edukaciju, za predavanja, a laboratorije u Prehrambeno-hemijskoj i šumarskoj školi bi trebalo da se rekonstruišu kako bi se koristile za praktični deo, plus dualno obrazovanje, odnosno obrazovanje i u okviru fakulteta, i na voćnjake, u fabrike, na dodatno usavršavanje”, zaključio je Nedimović.

Sredstvima Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije izgrađene su osnovne škole, u Mačvanskoj Mitrovici i OŠ „Jovan Popović”, ovo je treći kapitalni objekat u oblasti obrazovanja. Gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović simbolično je uručila ključ novog vrtića direktorici Predškolske ustanove „Pčelica” Biljani Cvijetić.

Pored izgradnje novog objekta vrtića u Laćarku i stari objekat je rekonstruisan neometano u uslovima vanrednog stanja, rekla je gradonačelnica i najavila dalje korake: „Projekat uređenja enterijera starog objekta je završen, sledeći potez je da pristupimo realizaciji. Završava se projekat sanacije celog objekta na Starom mostu – „Maslačak” koji je po kvadraturi najveći u predškolskoj ustanovi, radi se projekat za sanaciju vrtića „Lane” u Mačvanskoj Mitrovici. Takođe, očekujemo izgradnju fiskulturne sale u OŠ „Dobrosav Radosavljević Narod” i rekonstrukciju sale za fizičko u OŠ „Jovan Popović”. Od srednjih škola u narednom periodu može da očekuje rekonstrukciju Prehrambeno-hemijska i šumarska škola itd. Takođe, nećemo zapostaviti ni visoko obrazovanje i tu se spremaju promene na bolje, odnosno, povezaćemo ga sa našom privredom. Planova ima dosta, realni su, konkurišemo stalno, a i sada očekujemo rezultate, kao i da u narednih nekoliko godina završimo sve ono što smo zamislili. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta, a mališanima koji će pohađati ovaj objekat i vaspitačima želim mnogo lepih dana”.

Pre nešto više od godnu dana, kamen temeljac za izgradnju novog objekta vrtića „Čuperak” položili su sadašnja gradonačelnica Svetlana Milovanović i tadašnji ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. Otvaranju je danas prisustvovao i Šarčević, u funkciji specijalnog savetnika u kabinetu predsednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić zadužen za reforme u obrazovanju i nauci.

Podeli.

Ostavite komentar

eighteen − eighteen =