Počeo sa radom mamograf u domu zdravlja „Dr Milorad Mika Pavlović“ u Inđiji

0

Danas je zvanično pušten u rad mamograf u domu zdravlja „Dr Milorad Mika Pavlović“. Zajednička investicija Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, Opštine Inđija i doma zdravlja „Dr Milorad Mika Pavlović“ vredna oko 12 miliona dinara, danas je konačno finalizovana i aparat je spreman da bude upotrebljen pre svega za projekat skrininga koji će u prvoj godini obuhvatiti oko 3300 žena sa teritorije naše opštine koje pripadaju najrizičnijoj grupi.

Opština Inđija je prepoznala je veliki značaj ovog projekta koji će obuhvatiti i kompletan skrining ženske populacije sa teritorije naše opštine u naredne 2 godine.

„Ovo je fenomenalan dan za Inđiju i pre svega za naše dame. Projekat na kome radimo protekle četiri godine danas se realizuje – počinje da radi mamograf iako su mnogi sumnjali da će ikada proraditi. Zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo i našim domom zdravlja uspeli smo da prevaziđemo administrativne, finansijske i kadrovske probleme koji su bili možda i najveća prepreka za početak rada mamografa. U ovom momentu, na ovom nivou zdravstvene zaštite Inđija je jedina koja pruža ovakvu uslugu i to je zaista velika stvar“ – istakao je ovom prilikom predsednik Opštine Petar Filipović.
Predsednik je iskoristio priliku da se zahvali pokrajinskoj sekretarki prof.dr Kopitović, direktoru doma zdravlja dr Petroviću, upravnici centra za radiologiju dr Stojanović i dr Danilu Višnjevcu, pokrajinskom poslaniku koji je u prethodne četiri godine insistirao i zalagao se za realizaciju ovog projekta, naglasivši da su svi oni zajedno učinili jednu sjajnu stvar za zdravlje naših sugrađanki.
Direktor inđijskog doma zdravlja prim. dr Vasa Petrović istakao je da su tehničari iz ove ustanove prošli obuku u Institutu u Sremskoj Kamenici i da su spremni da počnu sa radom.
„Ovo je izuzetan tehnološki napredak koji će našim damama omogućiti da se uključe u projekat skrininga za rano otkrivanje karcinoma dojke, što je vodeći uzrok smrtnosti kod žena. Svaki dan od 10 novootkrivenih, 5 umre što je zaista poražavajuća statistika. Inđijski dom zdravlja biće prvi u našoj zemlji koji će koristiti ovu tehnologiju i ovaj način rada. U opštini Inđija u 2015. godini zabeleženo je 160 slučajeva raka dojke, program skrininga u koji danas ulazimo trebalo bi da smanji smrtnost žena od ove bolesti za 50 do 55%, smanji invalididtet za 50 % i poboljša kvalitet života obolelih od raka dojke“ – istakao je prim.dr Petrović.

Mamograf koji se nalazi u inđijskom domu zdravlja je analogni, a snimci će se digitalno, preko interneta slati u Centar za radiologiju u Novi Sad gde mogu biti istog trenutka pregledani, a rezultati mogu vrlo brzo biti dostupni izabranom lekaru. Predviđeno je da se radi oko 20 snimaka dnevno, a ako se ta dinamika ispoštuje skrining najugroženije ciljne grupe, koju čine žene od 50 do 69 godina, a kojih u Inđiji ima oko 3.300, trebalo bi da se završi u narednih godinu dana.

Pokrajinska sekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju prof. dr Vesna Kopitović prisustvovala je danas puštanju u rad mamografa u kojem je završena softverska nadogradnja mamografa i informaciono povezivanje sa Centrom za radiologiju Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu.
„Inđija je prva opština u kojoj Pokrajina sprovodi projekat teleradiologije. Za naše građanke je to izuzetno značajno jer jedan radiolog na teritoriji opštine Inđija koja broji gotovo 50.000 stanovnika nije dovoljan. Ova tehnologija omogućava da pacijenti u vrlo kratkom roku imaju rezultat i da ne moraju da idu u velike centre poput KCV. Ovaj projekat će omogućiti da radiološka zaštita u Pokrajini bude još bolja“ istakla je prof.dr Kopitović.
Snimci iz inđijskog doma zdravlja slaće se u Centar za Radiologiju Kliničkog Centra Vojvodine gde će ih stručnjaci pregledati, a zatim nalaze vraćati izabranom lekaru u Inđiju.
„Današnji događaj u Inđiji predstavlja istorijski momenat u radiološkom pogledu jer je to početak teleradiologije u Srbiji. To je način da međusobno komuniciramo, povežemo se i širimo našu mrežu, a krajnji cilj je obezbeđivanje najbolje zdravstvene zaštite za žene – rano otkrivanje karcinoma dojke gde je najveća prepreka nedovoljan broj obučenih radiologa, a na ovaj način se to prevazilazi“ – ističe upravnica Centra za Radiologiju Kliničkog Centra Vojvodine prof.dr Sanja Stojanović.
Pokrajinski poslanik dr Danilo Višnjevac intenzivno je u prethodne četiri godine radio na razrešavanju problema koji su pratili ovaj projekat. „Ono na čemu smo insistirali sve ove godine se danas konačno realizovalo. Proces je bio dug i problematičan ali ono što je najvažnije je da su problemi prevaziđeni i da od danas naše sugrađanke mogu da urade rani, skrining pregled mamografom i ukoliko se, na žalost pokaže da bolest postoji, na vreme odu na terapiju i na taj način poboljšaju ishod lečenja“ – istakao je dr Danilo Višnjevac.
Rak dojke je bolest koja se, ako se otkrije dovoljno rano, može u većini slučajeva izlečiti, a mamografija je danas najbolji način za rano otkrivanje ove bolesti kod žena starijih od 40 godina, a to je doba iznad koje učestalost raka dojke počinje naglo da raste.
Prema podacima Nacionalnog registra za rak, stopa incidencije karcinoma dojke u AP Vojvodini u 2013. godini je 57,6 na 100.000 stanovnika, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku stopa mortaliteta od karcinoma dojke 2013. godine u Srbiji je 25,6 na 100.000 stanovnika.Ukupan broj novoobolelih u 2013. godini je 1101, od toga 1079 žena i 22 muškarca. U istoj godini ukupan broj umrlih je 490, od toga 478 osoba ženskog i 12 osoba muškog pola.

Sistemom uvođenja nove informacione tehnologije u dijagnostici i lečenju od hroničnih nezaraznih bolesti i povezivanjem zdravstvenih ustanova, omogućava se kvalitetnija i brža obrada pacijenata uz ekonomičniju upotrebu sredstava očitavanjem radioloških nalaza van zdravstvene ustanove i mesta gde su načinjeni, dobijanje drugog specijalističkog mišljenja, superviziju nalaza i obavljanje konsultacija bez slanja pacijenta i ponavljanja skupih pregleda.
Podeli.

Ostavite komentar

1 × 4 =