Sremska Mitrovica domaćin Regionalne konferencije za mlade poljoprivrednike

0

Regionalna konferencija za mlade poljoprivrednike održana je u Hotelu „Srem” u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije. Na konferenciji su predstavljeni IPARD fondovi za mlade poljoprivrednike, održana je i panel diskusija o uspešnim IPARD projektima u našoj zemlji.

Konferencija je održana u okviru projekta tehničke pomoći „Jačanje kapaciteta za usklađivanje sa pravnim tekovinama EU u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja, bezbednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike”, koji finansira Evropska unija.

Cilj konferencije je informisanje mladih poljoprivrednika o nacionalnom programu ruralnog razvoja i relevantnim podsticajima, procesu pregovora Republike Srbije i EU u oblasti poljoprivrede, kao i o podršci Evropske unije mladim poljoprivrednicima.

Senad Mahmutović državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije izrazio je veliko zadovoljstvo što se danas nalazi u Sremskoj Mitrovici: „Mi smo danas na zadatku koji nam je dao kabinet ministra Nedimovića kao njegovim saradnicima, da mladim poljoprivrednicima predočimo Nacionalni program ruralnog razvoja, konkretne i relevantne podsticajne mere koje oni mogu da koriste, da ih ukratko i suštinski upoznamo sa pregovaračkom procesom koji Republika Srbija sprovodi sa Evropskom unijom u postupku pristupanja jer od tih procesa zavisi i koliko će evropskih fondova biti dostupno za naše mlade poljoprivrednike. Takođe upoznali smo ih i sa IPARD programima i sredstvima. Mladi nisu samo garancija naše budućnosti i našeg razvoja, oni su u stvari garant i našeg opstanka, a pandemija i sve godine unazad kristališu dva ključna pitanja, pitanje zdravlja ljudi i pitanja prehrambene sigurnosti ljudi.”

Proizvodnja zdrave hrane i bezbednost hrane sve su važnije teme čovečanstva – usled klimatskih promena, zagađenja, pandemije, zato je bitno da se svi ponašamo odgovorno. IPARD označava Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj, to je program Evropske unije, koji pomaže poljoprivrednicima u Srbiji da unaprede poslovanje: favorizuje upravo one koji posluju odgovorno.

Potencijalni korisnici IPARD programa mogu biti: pojedinci – nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnici, poslovna udruženja, poljoprivredne zadruge.

Minimalni i maksimalni iznosi povrata novca razlikuju se u zavisnosti od mere za koju su pojedinci i kompanije zainteresovani i kreću se od 5.000 do 2.000.000 evra.

Nakon izlaganja predstavnici IPARD agencije odgovarali su na pitanja i nedoumice u vezi sa IPARD merama, konkursima i njihovom primenom.

Podeli.

Ostavite komentar

nine − 1 =