ŠULJAM: Privatnom inicijativom oživljava tradicija vina

0

Najčešće izgovarano ime u vinskim krugovima je ime rimskog cara Markusa Aurelijusa Probusa koji je prvi počeo da gaji vinovu lozu na našim prostorima i to na obroncima Fruške gore kod sela Šuljam u okolini Sremske Mitrovice.
suljam-vinograd
Vodeći se time Milorad Milošević, odlučio je da nastavi legendu. Posadio je 11 hektara pod vinogradom, a u planu je i izgradnja Probusovog hrama. Tim putem vodi ga, pre svega, ljubav prema vinogradarstvu, ali i pravo podneblje i dobra zemlja.

Verovatno će od ovog vinograda moji unuci imati neku korist. Strategija je krenula od toga što je Marko Aurelije prvu vinovu lozu posadio kada nigde nije bilo vinove loze. On je doneo i zasadio baš ovde na ovom mestu. Ja sam zaštitio taj brend u Srbiji. Ova naša Mitrovica i okolina ima neki brend koji će u perspektivi imati pravu viziju„, kaže Milorad Milošević, vinogradar iz Velikih Radinaca.

Ovaj vizionar koji je preko 40 godina proveo u Sloveniji za koju ga i dalje mnogo toga veže, po uzoru na tamošnje vinare svoje ideje i želje pretvara u stvarnost.

Podstakao me je da to radim gospodin Čurin koji je živeo u ljubavi sa vinom. Nije radio iz interesa i u nadi kako će odmah da padaju pare. On ima takva vina koja sada drže njegov zet i unuk, a služe se na japanskom dvoru. Sve iz ljubavi. Ja sam takav ceo život bilo je i uspona i padova„, kaže on.

U planu je i vinarija čiji kamen temeljac je već postavljen u Velikim Radincima. Sudeći po priči biće to impozantan prostor od dve hiljade kvadrata u koji će biti uložena velika sredstva što bi sa turističkog aspekta i te kako moglo oživeti taj kraj.

Želimo da napravimo modernu vinariju sa lokacijom u Velikim Radincima. Ovde će biti Probusov hram, biće degustacija, mali ranč sa konjima tako da se može doći na mali izlet. Što se tiče vinarije, ili ću napraviti kako valja ili neću praviti. To je neki moj moto„, kaže Milorad Milošević, vinogradar iz Velikih Radinaca.

Svaki vinar, svaki ljubitelj i poštovalac vina ima neku svoju priču, kako bilo, sledeći put kada uzmete čašu setite se Fruškogorja koje, i sada isto kao nekada , živi vinskim životom.

rtv

Podeli.

Ostavite komentar

five × 3 =