Završen festival “vinski park” u odličnoj organizaciji i još boljoj poseti gradjana

0

Festival vina i hrane „Vinski park” najveća vinska manifestacija u Srbiji, održana je u Gradskom parku po četvrti put, sa prošlogodišnjom pauzom. Od 17 sati, pa sve do ponoći skup vinara na otvorenom privukao je velik broj učesnika, ali i posetilaca.

Četvrti Park festival vina i hrane „Vinski park” u Sremskoj Mitrovici okupio je veliki broj posetilaca koji su imali priliku da degustiraju više od 500 vrhunskih vina iz oko 75 vinarija. Geografsko poreklo vina sa ovih prostora privlači degustatore i razlog je što je velik broj vinarija na Festivalu „Vinski park – Sremska Mitrovica 2021” upravo sa Fruške gore.

Učestvovalo je veliki broj
vinarija i iz ostalih delova Srbije i regiona. Svoja vina izložile su brojne srpske vinarije ali i vinarije iz regiona iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije.

Vinski park – Sremska Mitrovica 2021.” svečano su otvorili Baron Lobsein zamenik ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji i Branislav Nedimović potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a potom su obišli štandove „Vinskog parka”.

Baron Lobsein zamenik ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji ovom prilikom je rekao: „Mnogo sam srećan da mogu prvi put da posetim „Vinski park” u Sremskoj Mitrovici, zahvalan sam ministru poljoprivrede Nedimoviću i Gradu Sremskoj Mitrovici što su odlučili da SAD bude zemlja gost ovogodišnje manifestacije. Već dve godine živim u Beogradu i mnogo volim srpsku hranu, vina iz Srbije i posebno sam ponosan što prvi put u ovom parku ima i američki štand sa odličnim vinima iz poznatih vinarija iz Kalifornije. Vina su samo mali deo srpsko-američke trgovine, bilo bi bolje ako bismo mogli naći i više sorti američkih vina u srpskim prodavnicama, pored vina sa Balkana iz Italije i Francuske. Sad ću probati još sjajnih sremskih vina, kao i vina iz drugih delova Srbije ili fantastične vojvođanske specijalitete i američke hamburgere. Hvala na pozivu da učestvujemo u ovoj manifestaciji. Ovo je prvi put da sam u Sremskoj Mitrovici ali nije poslednji put, imam još godinu dana u Srbiji i nadam se da ću imati mogućnost da posetim vaš grad još jednom ili više puta. Posebno volim crvena vina i mnogo volim Cabernet, Cabernet Franc i volim i kalifornijska vina i srpska vina to su sjajna vina.”

Cilj manifestacije bio je da razviju vinsku kulturu i tradiciju pijenja vina jer je vino i zdravo po organizam, a promovisana je i gastronomska ponuda Srema.

Vinarstvo u Sremu je među najstarijim u Evropi, još u trećem veku, u drevnom Sirmijumu prvu vinovu lozu zasadio je rimski Car Probus. Stari Rimljani su najviše doprineli klasifikaciji vrsta grožđa posmatranjem i beleženjem njegovih najboljih karakteristika. Tradicija proizvodnje vina kod nas traje od tada, do danas i dobro vino je bilo i ostalo svake domaćinske kuće i trpeze.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Sremska Mitrovica, a organizatori su: Tursitička organizacija, Centar za kulturu „Sirmijumart”, Agencija za ruralni razvoj, Udruženje vinara i vinogradara „Srem Fruška gora” i mnoge druge organizacije i pojedinci.

foto : sirmiumunfo

Podeli.

Ostavite komentar

ten − eight =